שתיה בבין השמשות ביום חול

בס"ד
האם יש מקור לא לשתות בבין השמשות ביום חול ?
ישר כח

תשובה:

שלום רב

הענין הזה נאמר רק בשבת, ומשום שאז הנשמות חוזרות לגהנום, ויש שאמרו שענין זה קיים גם בליל שבת [ראה רמ"א או"ח סי' רצא סעי' ב. המקור לכך הוא בפסחים קה א בדברי התוס', ולהצד שהענין הוא  בערב שבת, הטעם הוא משום שיוצאים מגהנום ושותים מחמת עייפותם מהדין. למעשה הבית יוסף שם הביא שהמנהג הוא רק במים שבנהר ולא במים שבבית, אמנם בפרי עץ חיים נראה שהאר"י החמיר בזה. עכ"פ בשאר ימי השבוע אין בעיה.

בגמרא שם דף קיב מבואר שגם בליל רביעי וליל שבת כל הלילה אין לשתות מים ישר מהנהר במקום אין אור.