קנין סודר בכתובה

בס"ד
ברכה ושלום.
רציתי להבין את משמעות קנין סודר שעושים בחתונה, שהחתן מתחייב ע"י הקניין בכתובה.
אשמח לדעת מי המקנה, מי הקונה, האם הרב שנותן לחתן את המטפחת שלו, זה במתנה על מנת להחזיר?
אשמח לתשובתכם בלווי מקורות שירחיבו את ידיעותי.

כל טוב
משש

תשובה:

שלום רב,

הקנין הזה נעשה לצורך התחייבות. ולא שהחתן או העדים קונים ומוכרים משהו. ראה שו"ע חו"מ סי' קצה וסי' רג. קנין זה נעשה הרבה פעמים בחתימת שטרות כפי שמופיע גם בסי' לט סעי' ג' שע"י שהמתחייב (לצורך הענין – החתן) עושה קנין סודר. זו הוראה לעדים שהם יכולים לכתוב שטר. וזה למעשה מה שקורה בכתובה. החתן מתחייב את שלל ההתחייבויות המופיעות בכתובה ע"י קנין סודר. וברגע הקנין הוא כבר חייב את כל החיובים. ובכך העדים יכולים לכתוב ולחתום על הכתובה. (חתימת החתן על הכתובה כנהוג אצל הספרדים אינה הכרחית כלל, ולדעת כולם לא חתימתו היא התחייבת).