רכישת דירה במקום שיש חשש שהירושה לא חולקה על פי הדין

האם מותר לקנות דירה בשכונה חילונית מאחר והרבה דירות הגיעו לידי מחזיק בהם שלא כדין מחמת ירושת הבת במקום בן וקרקע אינה נגזלת

תשובה:

שלום רב,

ראיתי לאחד מגדולי הדיינים שכתב שבאופן שהירושה לא חולקה בהסכמה אלא על ידי צו בית משפט יהיה לזה הדין המבואר בשו"ע רלו (ותוס' ב"ק נח) בקרקע שאנסו מהבעלים ואין כח ביד הבעלים להוציא מיד האנס (ובמקרה שיש אפשרות לאנס למכור הלאה בלי להוזיל)  שאם אחד קנה הקרקע מיד האנס  והנגזל מגיע לתבוע אותו מחזיר הקרקע לנגזל והנגזל חייב לקונה את הכסף ששילם לאנס, כיוון שנהנה הנגזל שעל ידי כספו הציל את הקרקע שלו. והוסיף, שהקונה יוכל להחזיק את הקרקע עד שהבעלים ישלם לו מה שהוציא כיוון שגובה את הקרקע בעד הכסף שהבעלים חייב לו. ולפי זה העצה היא לבדוק שהדירה לא הועברה בטאבו בצו ירושה