הרמת כלב ביום שבת

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
הבנתי שמותר ללטף כלב ביום שבת לפי דעה מסויימת אבל אסור להרים אותו ביום שבת
השאלה שלי היא האם מותר להרים כלב כאשר רגליו האחוריות מונחות עוד על הקרקע ורק להרים את ידיו הקדמיות , כלומר להרים חלק ממנו?
והאם מותר להרים חלק ממנו לדוגמא לתפוס לה באוזן ולהרים את האוזן קצת למעלה מהמקום שהוא היה בו?
ועוד שאלה הכלבה מנשירה שיער,האם משיכה משיער של כלב ביום שבת כדי שינשר נחשבת כחילול שבת?
והאם מותר לי ללטף את הכלבה ביודעין שבכל פעם שאני מלטף אותה סביר להניח שלפחות שיערה אחת תתלש?

תשובה:

שלום רב

אסור להרים את הכלב אפילו באופן חלקי, ודומה הדבר לדלת של תנור אפייה או מכונת כביסה שאסור לפותחה אלא בתנאים האמורים לענין כלי מלאכתו לאיסור. ראה ארחות שבת פרק יט סעי' מט – נא.

כמובן אסור לתלוש שיער של כלב בשבת, ולכן אין ללטף אלא באופן שלא מוכרח שיתלש שיער.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בסדר תודה רבה כבוד הרב
    וכבוד הרב עוד שאלה אם יש לי מגירה ביום שבת שיש בה כסף האם מותר לפתוח אותה?
    ועוד שאלה כבוד הרב אם יש לי מגירה שאני לא יודע אם יש בה כסף ויכול להיות שיש ויכול להיות שלא האם מותר לפתוח אותה?

  2. מחילה מכבוד הרב אפשר דוגמא למצב כזה?
    אם יש לי במגירה 100 שקל לדוגמא ומחברת שמותר להשתמש בה אבל ברור שהמאה שקל יותר יקרים מהמחברת האם מותר לפתוח אותה?
    ועוד שאלה שמעתי שאומרים בגמרא מחללים את השבת עבור פיקוח נפש כדי שבן אדם ישמור עוד שבתות,אם עכשיו אני מכיר בן אדם שמחלל שבת וח"ו נמצא במצב של פיקוח נפש ביום שבת האם אסור להציל אותו לכאורה?
    והאם אותו מצב גם לגבי גוי,אם עכשיו אני נמצא עם גוי ביום שבת שנמצא במצב של פיקוח נפש האם אסור לי להציל אותו?
    שמעתי בשיעור פילוסופיה יהודית בבית ספר חילוני שאחת מן הדעות או שככה ההלכה שמותר להציל גוי ביום שבת מפני עוינות שאם לא יצילו את הגוי אז יש מצב שהגויים עוד יותר ישנאו את היהודים ועל ידי כך יווצר מצב של עוינות ובמקרה שיהודי אחר יצטרך גוי בשביל פיקוח נפש הגוי יעשה לו רע אז בשביל שזה לא יקרה זה מותר

  3. 1. אם החברת אינה חשובה ושווה מאה שקל אין לפתוח.
    2. מחללים שבת גם על אדם חילוני כיון שהוא בגדר תינוק שנשבה, וזאת משני טעמים: א. יש טעם נוסף להיתר משום "וחי בהם ולא שימות בהם", ב. בעזרת ה' יחזור בתשובה.
    3. אסור לחלל שבת עבור גוי, אבל רופא שזה תפקידו חייב לחלל את השבת כדי שלא יבואו למצב של שנאה שהזכרת ויגרם שגם גוי לא יציל יהודי, וזה כבר בעיה של פיקוח נפש. אם אתה נמצא איתו לבד זה דומה לרופא ומותר