ברכה אחרונה על מים כשהוא רוצה לשתות אחר כך משקה חם

רציתי לדעת אם אחד שתה כוס מים להתחייב בברכה אחרונה חרוצה לשתות לאחר מכן שתיה חמה וחושש שמא ישכח לברך האם מותר לברך ברכה אחרונה ו לשתות את החם ואם כן האם צריך לברך שוב פעם על החם

תשובה:

שלום רב

אין לנהוג כך משתי סיבות, ראשית לדעת המשנה ברורה ועוד פוסקים הוא יזדקק לברך על השתייה החמה ברכה ראשונה, ונמצא שהוא גורם ברכה שאינה צריכה וזה איסור. שנית, יש מחלוקת גדולה לגבי ברכה אחרונה על משקה חם, ויש סוברים שכיון שדרך שתייתו היא מעט מעט יש לברך עליו למרות שלא שתה רביעית בשתי לגימות, כמו כן ידועה דעת הגר"א שגם בשתייה השיעור הוא כדי אכילת פרס, כלומר רביעית בארבע דק', אלא שמשום שספק ברכות להקל אנחנו נמנעים מלברך, אבל כאן שיש לך את האפשרות לברך ברכה אחרונה בגלל המים ולצאת ידי כל הספקות, חבל להפסיד, לכן מה שצריך לעשות הוא לעשות תזכורת, למשל להעביר את השעון ליד השניה, וכך לא תשכח לברך ברכה אחרונה אחרי המשקה החם.

מקורות:

על ברכה אחרונה במשקה חם ראה כאן,  על ברכה ראשונה על הקפה כאשר בירך ברכה אחרונה על המים, ראה כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שמעתי בשם הרב עובדיה שאם אדם מכוון לפטור בברכה אחרונה רק את המשקה האחרון אבל עדיין כוונתו להמשיך לשתות פטור מהברכה הראשונה לאחר מכן וגם רציתי לדעת אם אחרי שתיה אני רוצה ללעוס מסטיק ואני צריך לברך ברכה אחרונה ואני ישכח או שיעבור שיעור הזמן של הברכה שאני יסיים ללעוס מה הדין בזה תודה

  2. לפי הרב עובדיה אין צורך לברך, אבל כולם חלקו עליו בזה, וכבר ציינו שדבריו אלו הם כנגד הכרעה ברורה במשנה ברורה שכל עם ישראל נשען על פסקיו, ואין כל טעם להכנס בשביל מסטיק לחשש אכילה בלא ברכה…