הפרשת תרומות ומעשרות על של אדם אחר

ב״ה
לכבוד הרב שלום,

בנוגע להפרשת תרו״מ האם
אפשר לסמוך על ההפרשה שעושים
בחנות או צריך להפריש בבית?
ועל אילו רשתות אפשר לסמוך
והאם ההשגחה של הרבנות בעניין זה מספיקה?
והאם כשמפרישים בבית צריך על דעת בעל הבית?

ועוד שאלה בנוגע לקטשופ היינץ
בהשגחת בד״ץ מנצ׳סטר (לא של הרב וועסטהיים) האם אפשר לסמוך?

תודה רבה, רונן

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין ניתן לסמוך על ההפרשה בחנויות ובלבד שהיא נעשית תחת כשרות מהודרת, לא מומלץ לסמוך על כשרות רבנות רגילה. הנושא של הרשתות אינו רלוונטי, מערכות הכשרות הן הרלוונטיות ובכל מקום יש לחפש את התעודה. הגרי"ש אלישיב שיבח את החומרא להפריש בבית גם מה שבא מכשרות מהודרת.

אדם שרוצה להפריש בבית אדם אחר, אם הוא מפריש משלו על של חברו, תרומתו תרומה, ולפי שזכין לאדם שלא בפניו, ראה רמב"ם תרומות פ"ד ה"ב. כמו כן, אם בעל הבית גילה פעם אחת דעתו שנוח לו בכך שבני ביתו יפרישו, הם יכולים לעשות זאת אפילו משלו מכאן ולהבא ללא רשות נוספת, ראה רמ"א יו"ד סי' שכח סעי' ג.