אכילה לאחר שעה עשירית בערב שבת

בס"ד
שלום וברכה
מהי שעה עשירית ? האם כל יום יש עניין של שעה עשירית או רק בערבי שבתות קודש ?
האם יש מצוה להימנע מאכילה או שתיה משעה עשירית בערב שבת ? אדם הרוצה לאכול ארוחה ללא נטילת ידיים ללא לחם ורוצה לשתות סמוך להדלקת נרות רשאי לעשות זאת לא שלא ?

תודה.
שבת שלום !

תשובה:

שלום רב

כל השעות שמדובר עליהן בהלכה הן שעות זמניות. כלומר, לא מדובר בשעות של שישים דק', אלא לוקחים את כל הזמן של היום [בחורף נניח זה בערך 10 שעות בשעון שלנו] מזריחת החמה ועד שקיעתה או מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, ומחלקים אותן לשנים עשר חלקים שוים, כל חלק כזה יחשב שעה. בחורף שעה תהיה בערך 45 דק' ובקיץ בערך 75 דק'. שעה עשירית, הוא מתחילת השעה התשיעית, כלומר 9:01, שזה שלוש שעות זמניות לפני הלילה. מזמן זה בערב שבת ויום טוב לא אוכלים פת כדי שיאכלו את סעודת השבת לתיאבון, אבל שאר דברים מותר לאכול. ביום חול אין משמעות לענין זה.

אולם במשנה ברורה בסי' רמט מבואר שהחכם עיניו בראשו, וכל אכילה שתגרום לו שלא יוכל לאכול סעודת שבת, יש להמנע ממנה, ולכן לא אוכלים ביום שישי יותר מהרגילות בימי חול וכו'.