קדיש לנפטר ללא בנים

שלום רב
אבי נפטר ואנחנו 3 בנות בבית נשואות
לכל החתנים יש הורים חיים
מי אומר קדיש? בלוויה האזכרה
תודה

תשובה:

צריך לדאוג שיהיה מי שיאמר אחריו קדיש במשך כל השנה, שלוש תפילות ביום, לא רק בלוויה ובאזכרה! זה יכול להיות מהמשפחה או כל אדם אחר שיעשה זאת תמורת תשלום. כמובן, אם האחים שלו מתנדבים לכך מה טוב, אבל אין חובה שדוקא הם יעשו זאת.

באופן כללי אדם שיש לו הורים לא אומר קדיש יתום, אמנם אם הם מרשים לו מותר מעיקר הדין לומר, כמובא ברמ”א בסי’ קלב, אולם יש שכתבו שאין בזה סימן טוב להורים, וכשאין בכך צורך של ממש יש להמנע, ראה דברי סופרים אבלות פרק נה.