החזרת בגד לחנות לאחר שלבשו אותו פעם אחת

אשה שקנתה בגד על דעת ללבוש אותו ערב אחד ולאחר מכן להחזירו לחנות ולקחת בגד אחר. וכשבאה לחנות ושאלה אותה המוכרת האם לבשת את הבגד? היא ענתה לא. נראה שהאשה לא התנהגה כשורה גם מצד אמירת שקר וגם מצד גזל. השאלה כמה היא צריכה לשלם על שימוש של לילה בבגד. ובכלל האם היא לא חייבת להשאיר את הבגד אצלה, כיוון שאם המוכרת הייתה יודעת שהיא לבשה לא הייתה מסכימה לה להחליף.
בברכת התורה ויקטור בוחניק רחובות

תשובה:

שלום רב,

היא צריכה לגשת לחנות ולהודיע להם ובמידה ולבשה את הבגד השני  והחנות דורשת שתקנה את שני הבגדים יש צד לומר שזה נחשב שהבגד השני נלקח בגזלה וכיוון שלבישתו לא נחשבת שינוי יש מן הפוסקים הסוברים שגזלן המשיב חפץ שהוזק  על ידו נזק כזה שלא נחשב שינוי בחפץ נפטר מדין גזלן וחייב כדין מזיק (נתיבות שסג וקצה"ח בס' שמ ועוד) ולפ"ז האשה תחוייב בהפרש בין מחיר בגד חדש למחיר בגד משומש אמנם אני סבור שהדין עם החנות כיוון שההחזרה הייתה בטעות הבגד שהיא החזירה עדיין שלה ומה שלקחה בגד אחר הוא מקח חדש שהרי האומדן הוא שלא אכפת לבעל החנות למכור בגד חדש תמורת החזקת בגד שלבשו פעם שלא בידיעתו ואם לא יוודע לו זאת אף פעם הרי לא יפסיד כי הוא ימכור את הראשון ואם יוודע ולא יוכל למכור את הבגד הראשון בתור חדש ידרוש כסף בעד הבגד השני ויחזיר את הראשון.