ספק בברכות הנהנין

אכלתי מעדן. כמובן שברכתי ברכה ראשונה שהכל. וברכה אחרונה בורא נפשות, אני לא זוכר אם ברכתי, ספק ברכות להקל. לפיכך לא ברכתי ברכה אחרונה ליתר ביטחון, מה שכן מחייב בברכת המזון לברך ליתר ביטחון במקרה של ספק.

לאחר שגמרתי לאכול את המעדן והייתי על ספק ברכה, אז אכלתי ארטיק. ובמקרה של הארטיק, הבנתי דבר כזה. אם לא ברכתי ברכה אחרונה על המעדן אז ברכת שהכל שנועדה למעדן, עשויה לכלול לתוכה גם את הארטיק. ובמקרה שכן ברכתי ברכה אחרונה על המעדן ואני לא זוכר, אז יצא שהארטיק לא קיבל ברכה ראשונה. זה אומר שספק אם הארטיק זכה מהברכה הראשונה של המעדן. ואם הייתי מברך ברכה ראשונה במיוחד לארטיק, הייתי עלול להגיע למצב של ברכה, לבטלה. לכן חששתי מזה, ואכלתי את הארטיק מבלי לברך ברכה ראשונה. ואחרי הארטיק לקחתי לשתות גם קולה.

זה יוצא ככה

ברכה ראשונה – מעדן – ספק ברכה אחרונה. ארטיק שלא בטוח אם זכה מהברכה הראשונה של המעדן, ואחרי זה גם קולה.

מה עושים להבא במקרה כזה.?

אגב כשאכלתי את המעדן, שכחתי מהארטיק שבדיוק היה במקפיא, אך היה בדעתי לאכול אותו, בזמן הקרוב.

תשובה:

שלום רב

למעשה, כיון שהסחת דעת לגמרי עד שאתה סבור שבירכת ברכה ראשונה, היית צריך לברך ברכה ראשונה על הארטיק, וממילא גם אין שאלה לגבי השתייה. כמו כן בכל מקרה של ספק ניתן תמיד לעשות שינוי מקום, כלומר לצאת תחת כיפת השמים ולחזור הביתה, ואז צריך לכל הדעות לברך שוב.

יום נעים.

הצטרף לדיון

תגובה 1