מנהג אמריקה בעניין פי שנים לבכור וצוואה חוקית

באמריקה מה המנהג בנוגע ירושה האם בכור יורש פי שתים מהדברים הקיימים? והאם נוהגים כמו הפסק של ר' משה זצ"ל בנודע wills?ומה הדין אם הwill כתוב מפורש שמחלקים הכל שוה בשוה?

Thanks

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הדין שבכור מקבל פי שנים אינו משתנה לפי המנהג, הדין שריר וקיים בכל מקום ובכל זמן. (עיין רמ"א חו"מ סוף סי' שסט)

דעת הגר"מ פיינשטיין זצ"ל (שו"ת אגרות משה אבן העזר ח"א סי' קד) שצוואה שהופקדה בידי בית משפט או רשם צוואות (או נוטריון) דינה כמתנה מחיים ותקיפה וממילא אין הבכור מקבל פי שנים. שמעתי שבאנגליה נוהגים כן, סביר מאוד שאף באמריקה נוהגים כן.