כמה שאלות על שטרות מתנה

1. האם צריך את חתימת המקנה בשטר?
2. האם צריך את שם המוטב במפורש בשטר?
3. האם צריך עדי חתימה בשטר או עדי מסירה כדי שיחול? ואם יש צורך בעדי מסירה האם צריך שיהיו מודעים לכך שמדובר בשטר מתנה?
4. האם שטר בלי עדי חתימה ומסירה תקף בכלל?
5. האם שטר צריך שיימסר כדי שיחול?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

  1. אם אין חתימת עדים צריך חתימת המקנה.
  2. או שמו או פרטים מזהים, לדוגמא: אדמו"ר פלוני.
  3. מחלוקת תנאים. להלכה שניהם מועילים. עדי מסירה או עדי חתימה צריכים לקרוא את תוכן השטר.
  4. לא תקף אלא אם כן יש חתימת הנותן.
  5. כן.

מקורות:

2. שם הקונה הוא מתורף השטר, עיין משנה בגיטין דף כו ע"א. לעניין שטר על פי עדי מסירה עיין נתיבות סי' נא סק"ו. בשטר הלוואה יש אפשרות להשתעבד לכל המוציאו ולא בשטר מקח, כיון שאין ברירה.

3. עיין שו"ע חו"מ סי' נא סעיף ז. לעניין עדי חתימה עיין שו"ע חו"מ סי' מה. לעניין מסירה פשוט שאחרת אינם יודעים מה להעיד.

5. לעניין דעת הסוברים "עדיו בחתומיו זכין לו" אם צריך שיגיע השטר לידי המקבל, עיין סמ"ע סי' לט ס"ק לט וש"ך שם ס"ק לט.