ביקש מאחיו ללוות לצורכו מהבנק

יש לי השקעה קטנה וכדי להכנס אליו הייתי צריך סכום מסוים שלא היה לי ולקחתי אותו מאחי שהיה לו זכאות להלואה מהבנק בריבית נמוכה על סמך זה שאני ישלם לו כל חודש את מה שצריך להחזיר לבנק בתוספת הריבית והבנתי שיש בזה בעיה של ריבית. השאלה מה אני צריך לעשות ואיך לסדר את זה שח"ו לא אכשל באיסור ריבית?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

כאשר ההלוואה היא מבנק החתום על היתר עיסקא, הרבה פוסקים מתירים. יש מפקפקים בהיתר זה ולכן עדיף לסכם מראש שהתנאים ביניכם הם כמו תנאי ההיתר עיסקא של הבנק.

בדיעבד, לאחר שההלוואה ניתנה מבלי לסכם כלום, רצוי שאחיך יתן לך סודר (בגד או חפץ) לרגע ותקנה לו בזה חלק בנכסיך לפי תנאי ההיתר עיסקא של הבנק, כאשר כל הריביות שהיו ושיהיו הן כסכום ההתפשרות על כל הרווחים שאתה חייב לו על פי דין.

מקורות:

ההיתר מבוסס על דברי הט"ז ביו"ד סי' קע סק"ג לעניין שותף שלווה בהיתר עיסקא לצורך השותפות. יש מפקפקים וסוברים שיש חילוק בין שותף לשליח, אבל החילוק לא כל כך מובן.