שאל שלא מדעת שילם לבעלים ערך החפץ, מה יעשה עם החפץ?

בס"ד

לכבוד בית הוראה שליט"א,

שאלה: מעשה בתלמיד אחד שהלך לארץ ישראל ללמוד בתקופה פלונית וכשחזר לחו"ל מצא ספר שלקח כשעוד היה שם ונשאר אצלו, וכיון שהיה שואל שלא מדעת הבעלים דהיינו גנב התקשר לישיבה ושאל מה לעשות עם הספר ואמרו לו אם הוא במצב טוב שישלח לחזרה בדואר אם לא שישלם להם וזה בסדר, וכך שילם להם.

עכששיו רוצה לדעת האם יכול להשתמש בספר שאצלו, אע"פ שלא במצב טוב עוד יש אפשרות להשמש קצת, אלא שהוא מרגיש לא שמח על מה שאירע אודות הספר ורוצה לדעת כיון ששילם מה שיש לו עתה בידו אם בסדר להששמש בו?

נראה שכן, מ"מא אשמח לשמוע חות דעת שליכם להגיד לו מה הנכון.

ברכה והצלחה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

ברור שמותר לו להשתמש, לאחר ששילם את ערכו הרי הוא שלו.

יש לציין שהוא נהג לפנים משורת הדין, בכך ששילם את ערך הספר. מאחר ולפי הדין לא היה ניתן לחייב אותו להחזיר את הספר לארץ, וכן לא היה חייב לשלם אלא ערך של ספר משומש.

מקורות:

לעניין החיוב להשיב מחו"ל לגנב שלא נשבע לשקר, לדעת הערוך השולחן חו"מ סי' שסז סעיף א חייב ולדעת הנתיבות בסי' רלב סק"י פטור. לעניין שואל שלקח בטעות לחו"ל נחלקו הקצות והנתיבות, עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ה.