פדה שיק אמריקאי בצ'יינג' וקיבל שיק חלופי לאחר שהראשון לא נפדה

שלום וברכה. אנו מקבלים כל שנה צ'ק מ-i.r.s ארה"ב. לפני שנה וחצי קיבלתי צ'ק כזה ע"ס 4000$, ופרטתי אותו בצ'יינג', וקיבלתי עבורו מזומן. לפני 3 שבועות קיבלתי הודעה מ-i.r.s שהם רואים שלא פדיתי את הצ'ק, וכיון שלפני חצי שנה פג תוקפו, הם ישלחו לי צ'ק חדש אם וכאשר אתקשר אליהם לדרוש זאת. כמובן שכך עשיתי והם שלחו צ'ק חדש.
אני מניח שצ'ק בסכום כזה לא סתם נשכח בארנק בעליו, אלא שהוא איבד אותו.
שאלתי היא: א. האם מוטל עלי לתור אחרי מאבד הצ'ק הישן?
ב. אם וכאשר אמצא אדם שיטען שזה אבד ממנו, האם עלי להאמין לו לטענת 'ברי'? [האם אני 'מוחזק' בצ'ק?]
ג. אם אין כאן חיוב מדינא, האם יש כאן 'לפנים משורת הדין'?

בכבוד רב ובתודה מראש,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

השיק החדש הוא שלך. לרשות המסים האמריקאית יש הרבה כסף ולמאבד השיק הראשון אין שום בעלות על השיק החלופי או על הכסף שקיבלת ממנו. לכל היותר, יש למאבד השיק תביעה כספית נגדך.

אם מישהו היה פונה אליך וטוען שקנה את השיק ואיבד אותו, אם היית מאמין לו במאת האחוזים שהוא דובר אמת, היה מקום לדון אם אתה חייב להשיב לו את כספו. אבל, אינך חייב לברר מי איבד את השיק, אם גם כאשר אדם יטען שהוא איבד אותו לא תהיה מחויב להאמין לו. כמו כן, הסיכוי שלאחר הבירור מישהו יציג לך את השיק הראשון הוא אפסי, אם במשך חצי שנה לא פדו אותו.

מקורות:

רק למוצא אבידה במקום שהרוב תלמידי חכמים שאינם משנים בדיבורם ונאמנים להכיר בטביעות עין, מצאנו שיהיה חיוב להכריז.

בעל הצ'יינג' אינו נאמן לטעון שאיבד את השיק מדין ברי ושמא באיני יודע אם החזרתי, שהפודה ודאי קיבל כסף ואינו יודע אם הצ'יינג' קיבל תמורה, מאחר והפודה אינו אמור לדעת, וכן מאחר שכל עוד שהשיק היה קיים ודאי שהפודה לא היה חייב כלום, יוצא שהוא נחשב לאיני יודע אם התחייבתי וכן מצד סברת הט"ז בתשובה בשו"ע חו"מ סוף סי' עה.