לבנות מרפסת מעל מרפסת סוכה של השכן

לשכני בקומה מתחתי יש מרפסת. האם מותר לי לבנות מרפסת מעליו, דבר שעשוי למנוע ממנו לבנות שם סוכה. אני בונה לפי תב"ע.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם לשכן התחתון הייתה מרפסת עוד מהקבלן, הוא רשאי לעכב מלבנות על גביו, גם אם יש תב"ע. אם המרפסת שלו היא תוספת בנייה, הוא לא יכול לעכב מלבנות מעליו, אבל מסתבר שהוא רשאי לדרוש להשאיר לו סוכה בגודל מינימלי.

מקורות:

גם אם השכן חתם לצורך התב"ע, אין זה נחשב לקניין והוא יכול לחזור בו. עיין בספר משכן שלום (קיצור דינים עמ' כח-כט סעיפים ה-ו, וכן בגוף הספר עמ' ריח סקי"ד).

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני מבין ששאלת ההמשך היא על מקרה שאף המרפסת של התחתון היא הרחבה ולא מרפסת קיימת.
    העיקרון הוא שהרכוש המשותף צריך להתחלק בין השכנים שווה בשווה. ולכן צריך שלשניהם יהיה מרפסת ולא רק לאחד מהם וכן שלשניהם יהיה סוכה. כאשר בלתי אפשרי שיהיה לעליון מרפסת אם יש לתחתון סוכה, זכותו של העליון גוברת. וזאת משום שאם לתחתון יהיה סוכה, לא יהיה לעליון לא מרפסת ולא סוכה. ואם לעליון יהיה מרפסת וסוכה, יהיה לתחתון מרפסת ללא סוכה. בנוסף לעובדה שלתחתון קל יותר לבנות סוכה בחצר מאשר לעליון שיצטרך לרדת ולעלות.