האם מועיל לעשות תנאי בברכות

בס"ד
כבוד הרב שלום.
בסימן קעד – דין ברכת היין בסעדה.
המבדיל על השלחן פוטר היין שבתוך המזון ויש אומרים שאין ברכת יין הבדלה
פוטר אלא אם כן נטל ידיו קודם הבדלה הילכך המבדיל קודם נטילה יכוין שלא
להוציא יין (ועיין לקמן סימן רצ"ט סעיף ז') שבתוך הסעודה ובדיעבד שלא
כוון כך פוטר יין שבתוך הסעודה דספק ברכות דרבנן להקל: עד כאן: מזה שכתוב
שלכתחילה צריך לכוון שלא לפטור את היין בסעודה מוכיח בספר הלכה ברורה
שעדיף לגרום ברכה מאשר לשתות בספק ברכה.
במשנה ברורה סימן ח' עמוד 30 באור הלכה מתחיל במילים ויש אומרים שאין
מברכים שלוש שורות אחרונות כתוב: …ויותר טוב שיכון בבקר בעת הברכה שלא
לפטור בברכה זו להטלית הקטן רק עד שיפשטנו בבית המרחץ ואז יוכל לברך
לכולי עלמא. עד כאן. מכאן אני מבין שניתן להתנות על הברכה עד מתי היא
תחול.
השאלה: האם מותר לפני שאני מברך על פרי או שתיה להתנות לכוון לפטור
בברכות אלה רק עד לפני כניסה לבית הכסא ואז ביציאה אוכל לברך שוב על המשך
אכילת הפרי או השתיה.
בכבוד רב
תשובה:

שלום רב

שני כללים יש לומר בענין זה: א. מה שמותר לגרום ברכה שאינה צריכה הוא רק כאשר יש בכך צורך לצאת מספק ברכות, שאז זו אינה ברכה שאינה צריכה, אבל כשאין בכך צורך – אסור.

ב. בהגה' רעק"א לשו"ע סי' כה כתב שמועיל תנאי בברכות לענין ברכה על תפילין של ראש, שהרי נחלקו הפוסקים אם מברכים שתי ברכות או אחת, וכתב רעק"א שישעה תנאי, שאם הלכה כרש"י שדי בברכה אחת אינו רוצה שתפטור הברכה את התפילין של ראש, וממילא יצטרך לברך עליהן. אמנם במגן אברהם מצינו בזה סתירה לכאורה וכבר עמדו על כך האחרונים, שכן בסי' תצד דן לענין ברכות התורה למי שהיה נעור בלילה, ושם נקט בפשיטות שאם היתה דעתו לפטור בברכתו רק עד הבוקר הוא יכול לברך בבוקר גם אם לא ישן ולא עשה כל הפסק, אולם בסי' תרלט לענין ברכת לישב בסוכה כתב המגן אברהם שלא מועיל כזה תנאי, וראה מש"כ בזה בשו"ת ארץ צבי סי' יט. לכן אין בענין זה הכרעה ברורה די הצורך. [לענין מצוות כתב המשנה ברורה בהרבה מקומות שמועיל תנאי כזה, רק דבריו בסי' פט ובסי' קז, אבל אין הכרח שברכות ומצוות שווים בענין זה].