אם אין לי סוכה האם אסור לי לאכול לחם בחג?

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם אין לי סוכה האם אסור לי לאכול לחם במהלך החג?

תשובה:

שלום רב,

אכילת קבע מחייבת סוכה. אכילת לחם זוהי אכילת קבע. מי שאין לו סוכה והוא מתבייש לאכול בסוכה של אחרים יתכן שהוא יוגדר כמצטער הפטור מהסוכה. אבל אדם חייב לדאוג שיהיה לו סוכה כדי שיכול לאכול שם אכילת קבע ושינה. (מלבד היום הראשון שזו חובה). אולם אם אינך יכול לדאוג לסוכה (לדוגמא, ילד הגדל בבית שאינו שומר תורה ומצוות ולא בנו סוכה) ואין לך אפשרות לאכול במקום אחר, אתה פטור ויכול לאכול מחוץ לסוכה. אולם יש אומרים שבכל אופן אינו פטור מהסוכה לכן הברירה שלא לאכול אכילת קבע זה מצוין למי שזה אפשרי אצלו. (ראה סי' תרלט סעי' ד' ברמ"א ובמשנה ברורה).

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. עוד שטלה כבוד הרב אם השנה לא עשינו סוכה אבל אפשר לעשות עוד במהלך החג האם מותר לי לאכול סעודת קבע?
    ההורים מסורתיים לא שומרים שבת האם אפשר לתלות בזה שמותר לאכול ארוחת קבע בלי סוכה?

  2. תבנה ברחוב. ואם גם זה ממש בלתי אפשרי, תבקש מחברים לאכול בסוכה שלהם אחרי שהם גומרים. אבל אין אפשרות לאכול פת מחוץ לסוכה, גם השינה מחוייבת סוכה ולזה אין לי פתרון מלבד בנייה ברחוב.

  3. שלום לכבוד הרב, אדם מבוגר שאין לו מרפסת סוכה ואין לו אפשרות להקים סוכה ברשות הרבים. מה יעשה לגבי קידוש וסעודה בחג,יכול להתארח בשל הסגר וחשש בריאותי.

    אין לו סוכה באיזור שיכול ללכת אליה אפילו לזמן מועט.
    מבין שאינו יכול לברך לישב בסוכה ; אך האם יכול לקדש על יין ולאכול בלי לחם? או לברך על פחות משיעור?

  4. יקדש על היין וישתה רביעית כדי שיהיה קידוש במקום סעודה, ולא יאכל פת ומיני מזונות אלא רק בשר עוף דגים תפוחי אדמה וכדומה.