ברכת הריח על קפה כתוש

1.האם אני צריך לברך על קופסת קפה שאני לוקח בכוונה להריח ומאוד נהנה מזה. ברכת הריח? ואיזו ברכה?
2. מה המנהג לגבי החלפת נורות תאורה בשוכר שעוזב דירה שכורה לאחר כשנה והשתמש בנורות עד שכילה אותם.

תשובה:

שלום רב

  1. במשנה ברורה בסי' רטז ס"ק טז כתב לברך על קפה כתוש אשר נתן ריח טוב בפירות. אולם ראה בפסקי תשובות שם שהביא שכיון שכתבו אחרונים שלא לברך על ריח של פת חמה הועיל ועיקרה למאכל [ראה ערוך השלחן שם סעי' יד וכף החיים שם ס"ק פו], ממילא לדינא גם בקפה יש לחשוש לכך ולא לברך. ולכן לכתחילה יש להמנע מלהריח בכוונה תחילה לשם ריח, כדי שלא להכנס לספק ברכות בחינם.
  2. לא ידוע לי שעליו לקנות נורות ולהשאיר, אבל לא נהוג לרוקן את הבית מהנורות הקיימות שהבאת ולהשאיר אותו חשוך לגמרי…