דפנות הסוכה רק מלבוד של הסורגים

דפנות הסוכה אצלי במרפסת עשויות סורגים. הסורגים אינם אופקיים ואף אינם אנכיים לגמרי אלא מעוקלים ועשויים כמעין צורת M
אמנם הסורגים די צמודים זה לזה כך שבכל מקרה אין מקום שבו יש מרחק אופקי בין סורגים שעולה על 3 טפחים.
האם אלו דפנות כשרות לסוכה?

תשובה:

שלום רב

כיון שהסורגים עשויים רק לאורך ולא לרוחב, יש אומרים שהם אינם יכולים להחשב דפנות לסוכה אלא אם כן יש לה ארבע דפנות ולא מספיק שלוש דפנות [אא"כ שתי דפנות כן עשויות כהלכה]. מקור הדברים בתוס' בסוכה טז ב ובמגן אברהם בתחילת סי' תרל, וראה בפרי מגדים שם שדין זה הוא מדרבנן.

ויש שאף החמירו יותר וסברו שגם כשיש ארבע דפנות לא מועיל מחיצות של לבוד שתי לבד או ערב לבד, ראה בית מאירוביכורי יעקב בתחילת סי' תרל שתמהו על גברי המגן אברהם וחלקו עליו. וראה חזון איש סי' עה ס"ק יא שהאריך בביאור דבריהם.

אולם יש ראשונים שנראה מדבריהם שחלקו על התוס' הנ"ל והכשירו בלבוד לבד, ראה תוס' רא"ש סוכה ז א, וכן נראה בעיטור ועוד ראשונים.

נמצא שכדי שהסוכה תהיה כשרה למהדרין,כדאי שיהיו שתי דפנות שאינן עשויות מלבוד, ניתן להצמיד סדין מהודק לסורגים, או לעשות שהחיצה תהיה גם ערב כלומר להעביר חוטים בין הסורגים לרוחב בצורה מהודקת.

עצם ה"בטן" של הסורג, אם אינה עמוקה שלושה טפחים זה בסדר.

חג שמח!