מהו הגדר של פטור מצטער בסוכה

שלום הרב! רצינו לדעת מה ההגדרה (בערך) "למצטער משינה בסוכה בגלל החום" 1.באיזה מצב באמת לאדם מותר לעבור לביתו?
2.עד כמה צריך להשקיע למניעת החום. דהיינו כמה להשקיע בכדי להתקין מיזוג לסוכה , קוטל יתושים וכו' בכדי להשאר בגדר שאינו פטור?

תשובה:

שלום רב,

הגדר הוא אם הוא מצטער ברמה כזו שאדם נורמלי אינו סובל כך, זה מצטער שהוא פטור. כתב הרמ"א בסי' תרמ סעי' ד': "מי שלא יוכל לישן בסוכה מחמת שצר לו בפישוט ידיו ורגליו, לא מקרי מצטער, וחייב לישן שם אף על גב דצריך לכפוף ידיו ורגליו, ולא יוכל אדם לומר מצטער אני, אלא בדבר שדרך בני אדם להצטער בו". וראה שם בט"ז. וכתב שם במשנה ברורה שאם הוא מאלו הנחשבים אנסטניסים, גדר המצטער מותאם לרמה של אנשים אלו.

לגבי הטירחה עד כמה צריך להשקיע. אני לא יודע בדיוק. בשו"ע כתוב שלכתחילה לא לעשות את הסוכה במקום זבובים וכד'. שהיה לו פטור מצטער. כנראה שמדובר האופן שיש לו עדיפות לעשות את הסוכה שם ולא במקום אחר, ומחמת הלכה זו הוא נאלץ להעתיק את מקום הסוכה. מצד שני כתוב שם שאם קשה לו להביא כל יום כרים וכסתות לסוכה אינו חייב, ופטור מלישון שם מחמת מצטער מהקור. כלומר, רמה כזו של טירחה לא הטריחו אותו.