ברכת הדלקת הנרות ביום – עובר לעשייתן

חג שיוצא באמצע השבוע מברכים ומדליקים או מדליקים ולאחר מכן מברכין כמו בערב שבת

תשובה:

שלום רב

ביום הכיפורים כמו זה החל השבוע הדין כמו שבת לכל דבר, שהרי אסור להעביר אש ביום הכיפורים אפילו מאש קיימת.

בשאר יום טוב יש בזה דיון ידוע: בנו של הדרישה בהקדמה לטור יורה דעה מביא בשם אמו אשת הדרישה, שטעות היא ביד הנשים שביום טוב נוהגות כמו שבת להקדים את ההדלקה לברכה, שהרי ביום טוב מותר להעביר מאש קיימת ואין סיבה שלא לברך עובר לעשייתן. אולם המגן אברהם בסי' רסג ס"ק יב כותב על כך "אין חכמה לאשה אלא בפלך", ולא חילקו חכמים בתקנתם בין יום טוב לשבת.

למעשה הרבה פוסקים נהגו כאשת הדרישה, ראה משנה ברורה שם ס"ק כז ובשער הציון שם מהרבה אחרונים, וראה במטה אפרים סי' תרכה סעי' לג שאם היא מדליקה בלילה שבלאו הכי אין הבדל, ודאי תברך קודם, וכיון שכך נהגו להדליק ביום טוב בלילה ולא כמו בכל שבת, כך יש לעשות, אלו דבריו.