אדם שאכל בתענית ציבור – האם להמשיך לצום? / ענינו / שליח ציבור / עליה לתורה

אדם שאכל בצום כיון שלא הרגיש טוב.
האם צריך להמשיך לצום?
האם יאמר "עננו", יהיה חזן, יקבל עליה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אם כעת הוא מרגיש טוב, ודאי הוא צריך להמשיך לצום. העובדה שהוא כבר אכל אינה פוטרת את הצום.

לגבי אמירת ענינו. במשנה ברורה (סי' תקסח סק"ג) כתב: "ונראה דבתענית ציבור אף על פי שאכל יכול לומר עננו בתפלתו דשייך לומר ענינו ביום צום התענית הזה כמו שתקנו חכמים להתענות בו וכדלעיל בסימן תקס"ה אבל אם הוא תענית יחיד אף על פי שמחוייב להשלים כל שאכל כשיעור שהיה מאבד תעניתו אם לא היה נודר יום זה לא יאמר ענינו [נהר שלום]". אולם יש חולקים על זה, ראה שו"ת אז נדברו (תניינא או”ח ב’ עמוד רעד). וראה גם בחזון עובדיה מועדים (ד’ תעניות עמוד כב).

לגבי לעלות כשליח ציבור או עליה לתורה. ראה בשו"ע סי' תקסו סעי' ה' שלא לעלות מי שלא צם. (וראה שם מה שכתב הט"ז).