השקיית יציקת בטון על ידי גוי בשבת

לכבוד הרבנים שלום רב. ברצוני לשאול האם מותר לגוי להשקות יציקת בטון שנוצקה ביום שישי ולהשקות אותה ביום שבת בביתו של היהודי?

תשובה:

שלום רב

אסור להשקות את היציקה בשבת משום מכה בפטיש, ראה קצות השלחן סי' קל בדי השולחן אות כא. הכלל הוא שהגם שקבלן גוי שמבחינת הישראל רשאי לעשות מלאכתו מתי שירצה רשאי לעשות זאת לנוחותו האישית בשבת, כאשר זה נעשה בבית הישראל או במלאכת מחובר לקרקע הדבר אסור, גם אם לא אומרים לו כלום בשבת. ראה שו"ע סי' רמד.

אולם, אם כבר נעשתה היציקה ולא חשבו על כך מראש, ואם לא ישקו אותה בשבת יגרם נזק רב, מותר לרמוז לגוי לעשות זאת בשבת [שלא בדרך ציווי] ראה שמירת שבת כהלכתה פרק ל סעי' יג.