על האש בראש השנה

בסד
שלום נשאלתי האם מותר "לעשות על האש" ב ר"ה
יש כח ושנה טובה

תשובה:

שלום רב

מותר לעשות מנגל ביום טוב, למרות שבהנחת הבשר הגחלים מתעממות מעט, וכן על ידי הנפנוף, כיון שהמטרה הכללית היא הגברת האש ולא כיבויה והדבר נעשה כחלק מהבישול. כך מבואר בגמרא בשבת קלד א ובביצה כג א, וראה שו”ע סי’ תקז סעי’ ד וגדר הדברים במגן אברהם שם ס”ק ט, ובביאור הלכה שם. וכן מבואר ברמב”ם הל’ יו”ט פ”ד הל’ ו, וראה עוד במור וקציעה סי’ תקיא.

וכן לגבי נפנוף אין בכך כל בעיה, ראה במשנה ברורה (סי’ תקב סק”ו).

עד כאן מבחינת הלכה, מבחינה רעיונית נראה לי שביום הקדוש הגדול והנורא ראש השנה בו כל באי עולם עוברים לפני הקדוש ברוך הוא כבני מרון, יש לשאוף לסעודה יותר מרוממת רצינית ובתוך הבית, ללא התעסקות רבה מידי באוכל, להרבות בדברי תורה ובשירי קודש, וכך נזכה בעזרת ה' לשנה טובה ומבורכת!