זמן ברכת אשר יצר

אשכנזי שנהג להחמיר על עצמו שלוש פעמים ומעלה לברך "אשר יצר" בתוך חצי שעה בלבד מאז שהתפנה לנקביו- האם יש כאן נדר וצריך לעשות התרת נדרים כדי שיוכל לברך גם אחרי חצי שעה?

תשובה:

שלום רב

אין כאן ענין של נדר והתרת נדרים, זה פשוט מחלוקת וברור שאדם שמחוייב בברכה ולא בירך עדיין [הוא מחוייב כי למנהג בני אשכנז כל זמן שאינו נצרך לנקביו עוד לא הפסיד את הברכה] הוא חייב לברך. ולענין לכתחילה בלאו הכי יש חיוש להסמיך את הברכה כמה שיותר ליציאה מבית הכסא ולא לדחות, כמבואר במשנה ברורה סי' קסה ס"ק ב.