תענית דיבור בבית הכנסת בראש השנה

שלום לכבוד הרב,
אני וחבר בלי נדר רוצים לקבל על עצמינו תענית דיבור בזמן שאנחנו בבית הכנסת בראש השנה, רצינו לדעת מה מותר ומה אסור להגיד?
חג שמח בסוף התפילה מותר להגיד?
דברי תורה בין העליות מותר להגיד?
(אני אנצל את ההזדמנות לשאול גם האם מותר בכלל לדבר דברי תורה בין העליות? אצלנו בבית הכנסת בין כל עלייה יש 2 דקות בערך, אנחנו מנצלים את הזמן לדבר על העניינים של הפרשה – זה בסדר?)

ואם יש עוד משהו שאנחנו צריכים לדעת בעניין תענית דיבור בראש השנה
תודה רבה !

תשובה:

שלום רב,

תבורכו על היוזמה על המבורכת שלכם!

תענית דיבור מהותו הוא שלא לשוחח בדברים בטלים. שיחה בדברי תורה אינה נחשבת לדיבור בתענית דיבור. כמו כן, ניתן לאחל חג שמח.

לשאלתכם האם מותר לדבר בדברי תורה בין גברא לגברא. הדין הוא שאסור, כך כתב בשו"ע או"ח סי' קמו. ובמשנה ברורה שם ס"ק ו' הביא מחלוקת בענין אם מותר ללמוד לבד, ונהגו לסמוך להקל, אבל לדבר בדברי תורה בין גברא לגברא אסור. וטעם האוסרים הוא משום שלא ימשך גם לאחר שיתחיל בעל הקורא לקרוא, ואז אסור אפילו ללמוד לבד.

יש שנהגו היום להקל בזה מעט כיון שהמי שבירך ארוכים וכו'… ראה ס' פסקי תשובות שם.

כתיבה וחתימה טובה