דין ודברים בין שני מניינים על החזקה בבית הכנסת הגדול

שלום, בבניין גדול ישנם שני מניינים, אחד פרסי 30 שנה והשני 4 שנים מרוקאי, ביום כיפור המניין של הפרסים לוקח את האולם הראשי , בתשלום כמובן. המניין המרוקאי בטענה שהוא יותר גדול במספר אנשים , רוצה את האולם הראשי. לפי ראות עיני ישנו עניין של חזקה , ומפני שזה האולם מושך אנשים (תורמים) שמגיעים רק ביום כיפור, והכספים שמגייסים אלו הכספים שמקיימים את בית הכנסת, לכן אולי יש פה יורד לאמנות חברו, וגם אולי עניין של לא תחמוד. חשוב לציין שהמניין המרקאי נוהג כל שנה לעשות את יום כיפור באולם חיצוני. מה הדין במקרה הזה? אשמח מאוד אם הרב ישיב עם מקורות שיורו את ההלכה . תודה

תשובה:

שלום רב,

הדין הם המנין של הפרסים. כפי שאתה הערת, קהילת הפרסים כבר החזיקה בבית הכנסת הגדול מזה כמה שנים. לכן להם יש חזקה במקום (ביום כיפור כמובן). ואסור לקהילה המרוקאית לקחת לה את בית הכנסת. ראה בשות אגרות משה (חו"מ ח"ב סי' לח) שכתב שיש ענין של יורד לאומנות חברו שפותחים מנין מתחרה ועל ידי כך התורמות המנין הראשון פוחתות. אין המקום להאריך בנקודה זו, משום שלא זו השאלה הניצבת לפנינו כאן. אלא רק כדי להמחיש עד כמה הנושא של התרומות חשוב ולכן ברור שהחזקה נשארת בידי הקהילה הפרסית. (ראה עוד בשו"ת אגרות משה חו"מ ח"א סי' ה' וסי' לב).