נעליים של מת שהוא רק מדד אותם

אבי נפטר אתמול יש לו זוג נעליים שרק מדד לפני כשנה אך לא נעל אותם כלל . האם ניתן להשתמש בהם או לזרוק ולקרוע אותם .

תשובה:

שלום רב,

ניתן להשתמש בהם. נעלים שהיו בשימוש של הנפטר יש שנהגו שלא להשתמש בהן.  ויש שכתבו שזה אמור רק לגבי נעלים שהיו על רגליו בשעה שנפטר, אבל אם לא היו אז על רגליו מותר גם להשתמש.

מקורות:

בספר חסידים לרבינו יהודה החסיד סימן תנ”ד מבואר שיש סכנה ללבוש נעלים של המת. ולכן נהגו רבים שלא ללבוש נעלים של מת, אמנם עיין בשו”ת אגרות משה יו”ד ח”ג סימן קל”ג שכתב שיש אופנים שאפשר להקל בזה, ועיין בתשובות והנהגות ח”א סימן ש”ג ועיין בספר נטעי גבריאל בהלכות אבלות. דעת הגר”ע יוסף היתה להקל בזה, ולדעתו רק נעליים שהיו על המת בשעת פטירתו אין ללבוש.