פתיחת צנצנת דגים בשבת

שבוע טוב,
בערב שבת התארחתי אצל מישהי. הגעתי אליה אחרי כניסת שבת והיא אמרה לי שיש גפילטע פיש ונפתח. בסעודה היא באה לפתוח ומישהי נוספת שהיתה אצלה אמרה לה לא לפתוח (אולי מפני שלא רצה לאכול). אני אמרתי לה 'אל תפתחי, כי אני לא אוכל'. באמת הסיבה שאמרתי זאת היא כדי שלא תעבור על איסור עשיית כלי. היא לא פתחה נראה לי. (ראיתי אותה מהסלון כשהיא החזיקה וניסתה לפתוח נראה לי אך בסוף לא פתחה). מצב זב משאיר עליי רושם רע. אני לא יודעת כיצד לנהוג במצבים כאלו. אשמח לעצת הרב כיצד לנהוג במצבים מעין אלו.

תשובה:

שלום רב,

צנצנת דגים לכל הדעות מותר לפתוח בשבת. לא נעשה כאן כל כלי. הכלי כולל המכסה היה עשוי קודם לכן, ורק נסגר ונאטם בחזקה, ע"י הפתיחה לא נעשה כלי.