מה עושים עם צוואה שאינה תקיפה הלכתית

בס"ד

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: בת שקיבלה ירושה בצוואה שלא עשויה דין תורה כלל,במקום שיש בנים ובניהם בכור ושאלה לרב ופירש לה שלא מגיעה לה כלום אלא שיש לה כדי לוותר על זה לדרוש 10%, והיא במקום לטרוח ב"ד הלכה וזקפה על מה שבידיה על ידי מלוה דהיינו ה-10% שהיה מגיעה לה היא שיעבדה לבעל חובה מן הנכסים, בדומה למש"כ בב"ק (קט. וקט:) והחזירה את הכל לאחים, ובא בעל חוב וגבה מהם חלק זה של 10%.

האם כדין עשתה? או לא כיון שלא עשאה בב"ד שהיה לה לקבל בדרך שהיא מוותרת על זה ושכר על חתימתה יעלה ה-10%, אבל לא לעשות מעשה בידיה כשלא עוד זכתה בכלום?

אשמח לשמוע מכבודיכם על זה.

ברכה והצלחה

תשובה

הצוואה לחלק מהשיטות תקיפה (כידוע דעת האחיעזר בח"ג שכנראה צוואה זו מחייבת) ואם לא דנו בצורה מסודרת אצל אותו רב אין בדברי הרב בכדי לחייב אותה.