לתבוע בבית משפט בגין תאונה באוניברסיטה

במקרה של תאונה (במהלך מעבדה) באוניברסיטה במצב שגם הסטודנט פשע (לא ציית לכל כללי הבטיחות הנדרשים ואילו היה מציית היה יכול למנוע תאונה – אך גם יש אשמה על המדריכים) האם ניתן לתבוע פיצויים על נזק שנגרם בבית משפט של ערכאות?

תשובה:

שלום רב,

את המדריכים ניתן לתבוע בבית משפט אזרחי, רק במקרה שהם לא מוכנים לבוא לדון בבית דין בוודאות. את האוניברסיטה ניתן לתבוע גם במקרה שאין לה סמכות להסכים לדון בבית דין. במקרה שהאוניברסיטה היא בבעלות המדינה, ניתן לתבוע אותה, גם אם לפי דין תורה לא מגיע לסטודנט שום פיצוי.

מקורות:

פרטי דין תביעה בערכאות בשו"ע חו"מ סי' כו.

בעיקרון אם הסטודנט אשם בתאונה, לא מגיע לו פיצוי על פי דין תורה, גם אם המדריכים פשעו. עם זאת, במקרה שהטעות של הסטודנט שלא שמר על כל הכללים סבירה, ורבים אחרים היו נוהגים כמותו, יש מקום לתביעה אף לפי דין תורה, ככל שמדובר בנזק גופני לצמיתות. עיין שו"ע חו"מ סי' שח סעיף ז.