כמה פרוטה שווה היום

בס"ד
חודש טוב,
מה הדעות של שווה פרוטה היום?
תודה'

תשובה:

שלום רב,

1/1702 מאונקיית כסף. לדוגמא: שווי אונקיית כסף היום הוא 18.845 דולר, לחלק ל-1702, יוצא שפרוטה שווה 0.011 דולר = 4.2 אג'.

מקורות:

הטור ביו"ד סי' רמט כותב ששלישית השקל הוא ששית אונקיא של כסף. שיטתו מבוססת על מה שכתב רש"י בפירושו על התורה (שמות כא לב) "והשקל משקלו ד' זהובים שהם חצי אונקיא למשקל הישר של קלוניא", וכשיטת רש"י פסקו הרבה מגאוני אשכנז וצרפת, כגון התוספות והרא"ש.
הרמב"ן כותב באגרת (הודפס בסוף ספר תורת האדם) שכשהגיע לארץ ישראל מצא שקל מזמן בית שני וראה שהוא מכוון בדיוק כשיטת רש"י, ולכן הצדיק את שיטתו. וכן כותב האברבנאל בפרשת כי תשא שגם לו הזדמן שקל הקודש מזמן הבית, וראה שהוא תואם למשקל שכתב רש"י. משקל אונקיה של קלוניא ידוע גם היום שהוא 29.231875 גרם, ובספר מסורת השקל מוכיח ששקל לדעת רש"י הוא 4% פחות מחצי אונקיה של קלוניא שידוע היום, דהיינו שרש"י דיבר מאונקיא שהוא רק 28.0626 גרם, שזה יוצא אחוז אחד פחות מאונקיה המפורסמת היום שהיא 28.35 גרם. האונקיה המשמשת בזמנינו למשקל זהב וכסף ולשערים המתפרסמים בעיתון היא אונקיית טרוי שמשקלה 31.1035 גרם פי 2.217 מחצי אונקייה של קלוניא של רש"י. בשקל הקודש יש 768 פרוטות, ולפי חשבון זה באונקיית טרוי שהיא פי 2.217 משקל הקודש, יש 1702 פרוטות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תוכל בכל עת להכנס לאתר של מכון כ.ת.ר ממונות על פי הלכה, בדף הבית שלהם יש את שווי הפרוטה העדכני בכל יום.