המצוה על הישראל להתברך בברכת כהנים

בוקר טוב!
נניח יש שני מניינים. אחד יש בו כמות מעטה של מתפללים ואין ביניהם כהן לכן הסיכוי לעלות לתורה הוא גבוה מאוד. לעומת זאת במניין השני יש כהן וכן יש הרבה מתפללים. איזה מניין להעדיף?
1. כאשר יש חיוב לעלות באותו היום.
2. כאשר אין חיוב לעלות.

תודה!

תשובה:

שלום רב

אין כל ספק שכדאי להתפלל בבית כנסת שבו יש ברכת כהנים וברוב עם הדרת מלך, וזאת משתי סיבות, האחת, ענינים אלו הם לכל אחד מישראל, ואילו עלייה לתורה אין בה כל חיוב, ואין כל הוראה בפוסקים להשתדל להשיגה [למעט ימים נוראים שגם שם מדובר בהידור בעלמא] בעוד שברכת כהנים יש מצוה לישראל להתברך, וכמו כן יש הוראה בהלכה להתפלל לכתחילה ברוב עם.

מה גם, שגם אם הציבור מצומצם אף אחד לא מבטיח שדוקא אתה תקבל את העלייה לתורה, ואפשר שתצא קרח מכאן ומכאן…

ביום שיש חיוב לעלות לתורה כמו ביארצייט יש להסתפק, ונראה שההנהגה הראויה לעלות לתורה ואחר כך לחפש מנין אחר שבו יש ברכת כהנים.

מקורות:

על דעת הסוברים שהישראל מצווה להתברך מהכהן ואין המצוה מוטלת רק על הכנים בלבד, ראה מנחת חינוך מצוה שעח, שו"ת חתם סופר סי' כב, ובדבר אברהם ח"א סי' לא.

על המצוה להתפלל ברוב עם, ראה שו"ע סי' צ ובמשנה ברורה שם.