לתרומות לחץ כאן

עשיית קרח בשבת

האם מותר לתת מים בשבת לתוך תבנית של פלסטיק המיועדת ליצירת קוביות קרח ולשים אותה במקפיא כדי לעשות קוביות קרח בשבת ? האם יש כאן איסור מוליד בשבת ודינו כמו מים שנוצרים במזגן ? ובהנחה ויש איסור אם כבר נעשו הקוביות קרח האם יהיו מותרים בשימוש ? ולמי ? לבני הבית או גם זה שעשה את האיסור (בין בשוגג ובין מזיד)? או שיהיו אסורים לשימוש עד מוצ"ש או לעולם לא וצריך לזורקם?

תשובה:

מעיקר הדין מותר לעשות קרח בשבת, אף שיש שהקלו בזה רק לצורך גדול, האיסור בעיקר הוא לרסק קרח, או לשתות קרח מומס ללא שהתערב במים.

מקורות:

כן כתב הגאון ר' שמחה זליג ראב"ד דבריסק בקובץ הפרדס תרצ"ד, וכ"כ בשו"ת מהרש"ג ח"ב סי' ק"ג, ועי' שו"ת שבט הלוי ח"ג סי' נ"ה שמצדד לעיקר להתיר, וכתב שבמקום הצורך אפשר להקל בפשיטות, ועי' שש"כ פ"י ס"ד שהביא דעת שו"ת דובב מישרים ח"א סי' ר"ה שאסר את הקרח משום נולד, וכתב שטוב להמנע מלעשות קוביות קרח אם לא לצורך גדול. אך עיי"ש הערה י"ד שהביא את דעת הגרשז"א זצ"ל שהאריך לצדד להקל בזה ודעת הגר"נ קרליץ שליט"א להקל בזה בשבת אך לא ביו"ט, ולפי שסובר שיש להחמיר ולדון את קוביות הקרח כנולד, אך נולד אינו אסור אלא ביו"ט ולא בשבת, ובשבת
האיסור הוא רק לעשות מעשה של מוליד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראשית תודה רבה על התשובה רק יש לי שאלה על המקורות לדעתו של הגר"נ קרליץ , האם יש הבדל בין יום טוב לשבת לגבי איסור מוליד ? הרי כל ההבדל בין יום טוב לשבת הוא צורכי אוכל נפש ודווקא קרח אפשר להגדיר כאוכל נפש , יכול לשים בלילה וכבר בבוקר יש לו קרח ויכול להשתמש בזמן הארוחה , ולמרות זאת החמיר יותר ביום טוב מאשר בשבת ? שבשבת מעיקר הדין מותר ואין עבירה לשים קרח , ומה זה אומר לעשות איסור מעשה של מוליד בשבת ? יצירת קרח זה גם מעשה של מוליד אז איך התירו?

  2. הפוסקים הנ"ל הבינו כולם שאין כאן מוליד כיון שזה רק בגרמא. הבעיה היא נולד ובנולד החמירו ביום טוב יותר משבת ואין היתר של צורך אוכל נפש.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל