עבודה במפעל ציציות לרפורמים

בס"ד
אשה קיבלה הצעת עבודה כמזכירה במפעל קטן שמייצר טליתות בעיקר עבור הקהילה הרפורמית בארה"ב,
האם מבחינה הלכתית מותר לה לקבל את העבודה ואין בזה מסייע לדבר שהוא לא נכון?

תשובה:

שלום רב,

לכאורה ציציות אלו הם פסולות. ראה במשנה ברורה סי' יא סק"ז: "מומר לתיאבון שאין מטריח לעשות ציצית בבגדו מותר לטוות ומהימן כשאמר שטווה לשמה וכ"ש אם הוא עובר רק על שאר עבירות לתיאבון אבל מומר להכעיס אפיקורס הוא לכל התורה כולה ובודאי אדעתא דנפשיה עביד לכו"ע". כלומר, מאחר שהציצית פסולה. האיש שלובש ארבע כנפות ללא ציציות כשרות, הוא עובר על איסור דאורייתא, ואם מוכרים כאלה ציציות הם מכשילים את האנשים.

יחד עם זה איסור מסייע לא נאמר על סיוע עקיף כזה כפי שהבאנו בכמה תשובות כאן באתר (מאגר השו"ת, יורה דעה, לפני עיוור). בנוסף, כידוע דעת הש"ך שלא נאמר איסור מסייע לדבר עבירה במומרים וכופרים. לכן אין איסור מסייע לעבוד במקום כזה. אבל לכאורה אם היא מזהה אדם תמים שרוצה לרכוש ציצית כזו, עליה לומר לו שהציצית פסולה, וכי היא מיועדת רק לרפורמים. וראה עוד בהרחבה כאן וכאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    קיבלתי פרטים נוספים כדלהלן:
    א. מדובר במפעלון בארץ שבעליו הם זוג , איש ואשתו, יהודים ישראלים.
    ב. הטליתות שהם מוכרים הם בעצם צעיפים שבהם האשה קושרת ציציות שהם קונים.
    ג. בנוסף לכך הם משווקים "קלף" שהוא בעצם נייר משובח שעליו מדפיסים את פרשיות המזוזה, שאותם הם מוכרים בנפרד מבתי מזוזה.
    ד. כל המוצרים נמכרים לחנויות הידועות כחנויות של קהילות רפורמיות בארה"ב.

    האם לאור כל הנ"ל יש היתר לאשה לעבוד שם כמזכירה?
    אם התשובה היא חיובית;
    האם מותר לה לפעמים לארוז את המוצרים בחבילות לפני שליחתן?