עשיית דין לעצמו במקרה של גזל חפץ או זמן

שלום לרבנים,

ישר כוח עצום,

1. רציתי לדעת מה הדין בענין מהל שהבטיח 8 שעות לפני החתונה ועכשיו אחרי החתונה הוא לא מקיים את דיבורו ומטיל אשמה על האשה האם אותו בן אדם חשיב גזלן?

2. ומה הדין לאדם שגזל אותי האם מותר לי לגזול את זה ממנו בחזרה.

3. ומה הדין אם אי אפשר להחזיר את החפץ האם אפשר לגזול שווי ממון ומה הדין עם גזלו לא חפץ אלא שעות עבודה כנ"ל.

4. והאם יש היתיחסות בהלכה לגזל זמן?

תודה מראש!

תשובה:

שלום רב,

  1. לא הבנתי את השאלה.
  2. את הדבר עצמו שגזל, מותר לקחת ממנו בחזרה.
  3. לעניין לתפוס כסף אחר במקום הגזילה, ישנם הרבה חילוקי דינים ודעות שונות בפוסקים. עיין שו"ע חו"מ סי' ד.
  4. אם אדם נעל את השני בחדר ולא נתן לו לעבוד, או שחבל בו ועשה לו נזק בגוף עד שהוא לא יכול לעבוד, הרי הוא חייב. חיוב זה נקרא 'שבת'. אבל, כל מקרה אחר שאינו מניעה בכוח מלעבוד, אין חיוב לפצות לפי דין תורה. עיין קצות סי' שלג סק"ב.