ספק ברכות להקל – ספק שאינו שקול

‏שלום רב
‏הרי ידוע שספק ברכות להקל. האם מדובר שכל עוד יש לי ספק ולו הקטן ביותר שלא צריך לברך אני לא מברך? או מספיק שנראה לי שרוב הסיכויים שלא עשיתי ברכה או רוב הסיכויים ששיניתי מקום או רוב הסיכויים שברכתי ברכה אחרונה לדוגמא סיכוי של 80 אחוז ועל כן אברך אבל יש סיכוי קטן שאני מברך לחינם.

תשובה:

שלום רב

קשה לענות על שאלה זו בגדרים מדוייקים. ברור שהספק אינו צריך להיות שקול, אבל צריך גם לזכור שלחץ מיותר גם הוא אינו נכון, ויש לדעת להפריד ולהבחין מתי יש ספק אמיתי ומתי זה רק עצבנות…

מקורות:

ראה שו"ת חסד לאברהם אלקלעי סי' יח שאין צריך ספק השקול בספק ברכות.