מתווך שקיבל מידע על דירה מחבר ולאחר ראה את המידע במשרדו

אני עובד בתיווך,
קיבלתי מחברי מידע על דירה שעומדת להשכרה בבנינו, והסכמתי להתחלק בכסף עם תורם המידע. כשחזרתי למשרדי ראיתי את המודעה של הדירה עם מס' הטלפון כך שלא הועיל לי המידע שקיבלתי מחברי. האם אני מחוייב לשלם לחברי?

תשובה:

שלום רב,

אם המידע כבר היה רשום במשרד לפני שהחבר נתן לך את המידע, בוודאי שאתה פטור. שהרי הוא נתן לך מידע שיש כבר בידך.

אם המידע עדיין לא היה רשום במשרד, כך שבעצם החבר הוא המביא הראשון של המידע, לכאורה תלוי בין אם החבר נתן לך מידע מבלי שתבקש ממנו, אלא פתח ואמר ידוע לי על דירה פלונית העומדת להשכרה, שאז הנך פטור מלשלם. ובין אם ביקשת ממנו את המידע, שאז אתה חייב לשלם. כנראה, שבמקרה שלך ביקשת את המידע, שהרי סיכמתם על מחיר ולא מקובל לסכם על מחיר לאחר מעשה.

מקורות:

עיין בשו"ת הליכות ישראל סוף סי' לט לעניין אם ראה מפורסם בעיתון.

אם קיבל את המידע מבלי שיבקש, כל החיוב לשלם הוא מדין 'יורד לשדה חבירו' וביורד הדין הוא שיכול לומר לו 'טול עציך ואבניך' ולהיפטר, אם כן מסתבר שבכל מקרה שהוא לא זקוק למידע הוא פטור מלשלם.