כשרות שופרות / הכנת נס קפה בשבת

בס"ד שלום רב לכל הרבנים
שמעתי שיש ענין בקנית שופר שיהיה עם הכשר, האם זה חיוב?
המוכר אמר לי שכל השופרות שלו הם מאותו המפעל אלא שיש כאלו עם הכשר (עם המדבקה) וישנם כאלו ללא ההכשר.. והטובים יותר היו אלו ללא מדבקת ההכשר ולכן הסתפקתי אם לקנותם..
ראיתי אנשים עושים נס-קפה בשבת, האם זה מותר? שהרי המים חמים בחום שהיד סולדת ויש בישול אחר בישול בלח (בחלב)?

תשובה:

שלום רב

  1. חשוב מאוד לקנות שופר מכשרות מוסמכת, אינני יודע מי הוא המוכר, אבל ברור לי שאם על חלק יש הכשר ועל חלק לא, יש לכך סיבה… חובה יהיה פיקוח על הליך עשיית השופר כיון שבזמן מתיחתו עלולים להווצר בו נקבים שפוסלים ואם ימלאו אותם בדבק שופרות התיקון לא יהיה ניכר לעין ובעצם השופר פסול..
  2. חלב אינו מתבשל בכלי שני, כמבואר בשו"ע בסי' שיח סעי' יג, ולכן אם אתה נותן בכוס קודם את המים ורק אחר כך את החלב אין בעיה, וכ"כ בשו"ע הרב שם. וצ"ע דברי השער הציון שם ס"ק סח שמשמע ממנו שרק מים ושמן אינם מתבשלים בכלי שני. ספציפית על חלב יש קולא נוספת שכבר היה מפוסטר ואף בכלי שני לא יגיע לדרגת חום שמעל פיסטור, ואף שנחלקו ראשונים אם יש בישול אחר בישול בלח, יש לצרף כאן דעת המקילים.אגב, החיוב להקדים את המים הוא גם ביחס לקפה והסוכר, שאף שהם מבושלים, כיון שהם נמסים סברו חלק מהפוסקים שדינם כדבר לח שמחמירים שיש בו בישול אחר בישול, ראה שערי תשובה שם.