ביקש ממתווך דירה בגלל בנייה בדירתו והבנייה נעצרה

אדם שביקש ממתווך למצא לו דירה לשכירות עקב שיפוצים שעורך בביתו
לאחר כמה שבועות מצא לו המתווך דירה לשביעות רצונו, והפגיש בין הצדדים וחתמו חוזה.
יומיים לאחר חתימת החוזה מתקשר השוכר אל המתווך וטוען שעצרו לו את הבנייה ועקב כך הוא אינו זקוק לדירה שעדיין לא עבר להתגורר בה.
האם יצטרך השוכר לשלם דמי תווך כשבפועל לא היה לו שום הנאה מהתווך?
(יש לציין שהמתווך סמך על נאמנותו של השוכר ולא טרח להחתימו על מסמכי תווך)

תשובה:

שלום רב,

מסתבר שהשוכר חייב לשלם דמי תיווך.

בעיקרון, לאחר שנחתם חוזה חייבים לשלם דמי תיווך, גם אם בסופו של דבר העסקה בוטלה. עיין שו"ת שער אפרים סי' קנ.

מה שיש לדון הוא, אם האמירה שזקוקים לדירה בגלל שיפוצים נחשבת כתנאי שאם יעצרו את הבנייה לא ישלמו על התיווך, ובדומה לדין המבואר בשו"ע חו"מ סי' רז סעיף ג. ומסתבר שלא ניתן לומר כן, מאחר והמתווך אינו אמור לדעת אם מדובר בבנייה המחייבת היתר או לא, והאם יש היתר והסכמת שכנים או לא. גם לא מסתבר שמתווך יסכים לתנאים כאלו ויפסיד את שכרו וזמנו, בשונה מקונה קרקע שיכול להסכים לתנאים מאחר והוא מקבל את הכסף בחזרה.