בורר בהוצאת ליבת תפוח עץ

במלאכת בורר – לפי דעת המ"ב יש היתר לברור פסולת עם קצת אוכל. אני רוצה לדעת אם יש היתר לעשות זאת בכלי המיחד לברירה? למשל אם מותר להשתמש בכלי להסיר ליבת התפוח אם הכלי יסיר אוכל עם פסולת.

תשובה:

שלום רב

בשמירת שבת כהלכתה החדש פרק ג הערה קפ אוסר זאת. [אף שמסברא היה נראה שאם באופן ברור יוצא גם חלק משמעותי מהפרי מותר].

מקורות:

באגלי טל בורר סעי' ו כתב לגבי שימוש במקלף, שאף שמותר לקלף פירות יש לאסור לךעשות זאת בכלי המיועד לכך, משום שמטבע ברייתו הוא מקלף מאוד בצימצום ללא חלק מהפרי [ואף שאין איסור לקלף כך, כאשר הדבר נעשה בכלי המיועד לברירה יש חשיבות לדקדוק הזה]. ומוכח מדבריו, שכאשר הכלי מעצם מהותו מוריד חלק ניכר ונראה מהפרי – אין חשש.

אמנם כאמור בשמירת שבת כהלכתה אוסר זאת ודברינו בטלים כנגדו. מה גם שהחזון איש כידוע חולק על דברי המשנה ברורה שהזכרת, ראה שש"כ שם.