הקפדה שלא לשנות מנהגי אבות

שלום רב !

ישנו מנהג לאשכנזים בחודש אלול , לתקוע בשופר לאחר תפילת שחרית , דבר שלא מצוי בקרב הספרדים הנוהגים לתקוע בשופר בזמן הסליחות . שאלתי היא , במידה וישנו אדם במניין ספרדי המעוניין לתקוע בשופר לאחר תפילת שחרית על מנת לעורר את הציבור שלא באו לסליחות ולא שמעו שופר , האם הדבר מותר ?

תשובה:

שלום רב

אין איסור לתקוע בשופר גם בחודש כסלו, אלא שבאופן עקרוני יש קצת רגישות בנושא של מנהגים. כיום יש תופעה רווחת שאנשים מכניסים לתפילה כל מיני הנהגות חדשות שלא שערום אבותינו, והענין הזה מאוד מוזיל את הערך החשוב של מנהגי ישראל ומנהגי הקהילות השונות. בעיני, המנהג ושמירתו יש להם חשיבות לא רק מבחינת עצם ההלכה שמנהג ישראל דין הוא, אלא גם מבחינה חינוכית וערכית, אנשים מרגישים שייכות לקהילה מסויימת לדרך חיים מסוימת והדבר שומר עליהם ועל רצונם לדבוק במנהגי אבות. לכן, בית כנסת שיקפיד על שמירת מנהגיו העתיקים באופן מדוקדק יצליח יותר מבית כנסת שחדשים לבקרים יאמץ לו מנהגים שונים ומתחלפים.

מה שיצא מהנהגה כזו, הוא שהילדים שלך לא ידעו אם תוקעים בשופר בחודש אלול או לא…

לכן לדעתי אין לנהוג במנהגי אשכנזים בבית כנסת ספרדי ולהיפך, כל אחד יעשה כמנהג אבותיו וכך יזכו כולם לרוב נחת ושמחה.

שבת שלום.