רחיצת הפה בתענית

לכבוד הרב שליט"א שלום וברכה!
כל השאלות מוסבות על תענית נדבה. שאלה ראשונה, אדם שצם מצאת הכוכבים עד צאת הכוכבים האם סוג של סיגוף שכזה מכלה יותר מלאכי חבלה בהשווה לאדם שצם מעלות השחר עד צאת הכוכבים. שאלה שניה כאשר אדם שוטף את הפה יוצא שכאשר הוא פולט את המים ישנם כמה טיפות מים שנספגו כנראה בעור של הפה מבפנים. האם מצב כזה אדם שבר את התענית הנדבה שלו, ולמה לא. שאלה שלישית למה כאשר אדם בולע את הרוק שלו לא נחשב שהוא שתה משקה
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום רב

  1. מסתבר שככל שאדם מסגף עצמו יותר הוא מכפר יותר. אבל באופן כללי הורו חכמי הדורות האחרונים למעט בתעניות ולעסוק בתורה ובמצוות בשמחה, שזו הכפרה הטובה ביותר. ניתן לפדות תעניות בכסף לצדקה.
  2. לגבי רחיצת הפה בתענית חילקו הפוסקים בין תענית ציבור שמחמירים בה שלא לעשות זאת, לבין תענית יחיד שאדם מקבל על עצמו, שבה ניתן להקל. הטיפות הללו הן כלום כיון שאינו בולע אותן. ראה משנה ברורה סי' תקסז.
  3. רוק אינו מאכל או משקה, זה טבע קיום הגוף, לא פעולה של שתייה וממילא זה לא בכלל ענין הצום.