דיני שליחות באינטרנט

שלום הרב,
ישבתי בביתו של חבר שהזמין מצלמה באיביי, בזמן ההזמנה ראיתי באתר מצלמה אחרת שביקשתי ממנו להזמין בשבילי. כשהמצלמות הגיעו לארץ הוא אמר לי שהוא צריך את שתיהן. יש לציין שלא שילמתי לו עדיין. האם הוא מחויב לתת לי את המצלמה שביקשתי ממנו להזמין לי או לא?

תשובה:

שלום רב,

אף שמעיקר הדין אם התכוון לזכות את המצלמה לעצמו אי אפשר להוציא ממנו, כיוון שלא שייך בזה מנהג רמאות, שהרי יכל השליח אז לקנות עוד מצלמה כזאת, ואין כאן עסקה מסוימת שהוא מונע אותה מהמשלח, ולכן השליח נאמן על זה שהוא התכוון לזכות לעצמו (ראה סמ"ע ומשפט שלום קפג ב)

ואפשר שאף אם בזמן התשלום וההזמנה הוא התכוון למשלח אם לפני שהגיע לידו המצלמה חזר בו והתכוון לזכות לעצמו זכה (כי בצורת הקנייה דרך איביי שהיא דרך חיוב קשה לומר שהחפץ  נקנה דווקא למי שנחשב בעל המעות  על פי הרמ"ה הובא בטור שם וראה חזון איש ב"ק סימן כא ס"ק יט)

אמנם השליח נחשב למחוסר אמנה ויש בזה משום הן שלך צדק