לענות למייל שנשלח בשבת

בס"ד
שלום וחודש מבורך !
האם מותר לענות ביום חול כמובן להודעה /מייל שנשלחו בשבת קודש רחמנא ליצלן ?

תשובה:

שלום רב,

מותר. אתה לא נהנה ממעשה שבת אלא רק לאחר "בכדי שיעשו" שזה דקה או שתים לאחר צאת השבת בסיטואציה הנוכחית. אגב, לצערנו גם אנו נתקלים בשאלות הלכתיות! שנשאלות באתר במהלך השבת והחגים. זה כנראה מגיע מבורות שאנשים לא מודעים לכך שזה חילול שבת, ושואלים על מנהגי אבלות לדוגמא, בעיצומה של השבת.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם זה פשוט שזה נחשב כמלאכה עבור ישראל שיצטרך כדי שיעשו והרי מי ששולח המייל עושה זאת לצורך עצמו. גם מש"כ שצריך כדי שיעשו אינו מבורר כי זה רק בגוי אבל בישראל אין דין בכד"ש ואולי הכונה שבתינוק שנשבה כן נוהג ותלוי בב' הסברות שנזכר במ"ב שיח ה'

  2. 1. בעיני פשוט שכאשר יש יחסי גומלין בין אנשים זה מספיק, לא צריך שהמייל ישלח לצורך המקבל בדוקא.
    2. אכן כוונתנו למשנה ברורה הנ"ל, הוא מצוטט אצלנו בעשרות תשובות הנוגעות לענין.

  3. בס"ד

    א. ע' בה"ל תקטו א' דאף בגוי שעושה מלאכה כדי למכור לישראל נחשב כעושה עבור ישראל מ"מ זהו רק כשרוצה להנות את הישראל ביו"ט עצמו כגון שיאכל הפירות ביו"ט אבל כאן בודאי אין המכוון שיהא לו המידע בשבת ולכן נראה שא"צ להמתין בכד"ש דהוי כעושה לצורך עצמו. ב. אף אם נניח שיש לחוש לאותו צד במ"ב שיש להחמיר במומר מ"מ אינו אלא ספק וכאן מצטרף עוד ספק המבואר בס"ס ש"ז דמכתב שנשלח לישראל להמחבר אין איסור לקרותו ודלא כהגר"א שם ע"כ יש מקום להקל באי מייל. ובאתי רק להעיר

  4. האם מותר לענות בחזרה באופן המתייחס לתוכן המייל הראשון שנשלח בשבת? הרי להמקבל המייל הראשון שנשלח באיסור הוא מותר, אבל האם אין קריאתו והשימוש בו אסורים לעולם להשולח?