סעודה שלישית לפני מנחה

אם משום לימוד תורה, אפשר להקדים סעודה שלישי למנחה.
תודה

תשובה:

שלום רב

המנהג לכתחילה לאכול סעודה שלישית אחרי תפילת מנחה וזאת משני טעמים: א. כיון שהגיע זמן התפילה אסור להתחיל בסעודה עד שיתפלל [ויש שדחו טעם זה כיון שהוא אמור לענין סעודה גדולה בדוקא שרגילים להאריך בה כמה שעות ולא לגבי סעודה כזו]. ב.  על פי הקבלה, כל סעודה קודמת לה התפילה השייכת לה.

אולם, מי שקשה לו מאיזו סיבה לנהוג כך, רשאי בדיעבד לאכול לפני התפילה [וכך נוהגים רבים בערב פסח שחל בשבת, שאוכלים סעודה שלישית לפני שעובר זמן אכילת חמץ].

אלא שיש לשים לב שלא לגרום סתם ברכה שאינה צריכה, ולכן, גם כאשר עושים זאת, לאחר ברכת המזון יש לעשות הפסקה בעלת משמעות, לצאת מעט מהבית [כדי לעשות שינוי מקום, לטייל קצת, אפשר ללכת ללמוד קצת עם הילדים, זה זמן מצויין שכולם עירניים שבעים ועוד לא עייפים], ורק אחר כך לערוך את הסעודה השלישית.

לטעמי, בשביל לימוד תורה אין להקדים, "גדול תלמוד המביא לידי מעשה", תכלית הלימוד לקיים את המצוות בצורה המהודרת ביותר, וכך גם מצות סעודה שלישית. יש לקבוע את הלימוד בשעה אחרת.

מקורות:

ראה רמ”א סי’ רצא סעי’ ב ובמשנה ברורה שם שהזכיר את הטעם הראשון, וע”ע ערוך השולחן שם סעי’ ד שהביא את הטעם השני.