מעמדו של אדם שלא מל את עצמו

בס"ד כבוד הרב:
זה מותר ללכת לחתונה אם החתן אין לו ברית המילה?

תשובה:

שלום רב,

אין איסור ללכת לחתונה כזו. משום שגם אין איסור בעצם החתונה, מעיקר הדין הוא יהודי. אלא שחשוב לדעת שאדם כזה שלא מל נחשב "ערל". כלומר, הוא יהודי אבל את ה"אות" את הקשר שביננו היהודים לבין אביהם שבשמים הוא לא עושה. ואני מבין שבכוונה תחילה אינו מל את עצמו. לכן אדם כזה נחשב בהלכה למומר לערלות. לדעת הרמ"א (יו"ד סי' רסד סעי' א') שדינו כגוי!! (אלא שמן הסתם במקרה הנוכחי הוא גם מחלל שבת ומסיבה זו, גם דינו כגוי). אמנם בש"ך הסתייג מעט ופסק שאינו דינו כגוי גם לגבי שאר הדברים. אולם ראה בשו"ת שואל ומשיב (תניינא, ח"ג סי' סד) שבזמנינו מומר לערלות דינו כגוי לכל דבר.

ראה גם את דבריו החריפים של הגאון ראי"ה קוק זצ"ל רבה הראשי של ארץ ישראל שכתב לפני קרוב למאה שנה (שו"ת דעת כהן סי' קצד):

"לעניות דעתי דבר גדול עשה לגדור את פרצות הדת, נגד אלו הפורצים, חדשים מקרוב באו אשר הניפו קרדום להשחית ברית קודש ד' על עם קדשו. ואף על גב דמצד הדין ישראל מומר לערלות דינו כמומר לדבר אחד בעלמא, וכמש"כ כת"ר בצדק, מ"מ בזמנינו, שהמומרים מזה הסוג הם בודאי מומרים לכל התו"כ, נכון הדבר מאד לתקן תקנה גדולה זו, שלא תנשא להם בת ישראל, ואולי עי"ז יזכרו וישובו אל ד' ויכנסו בבריתו של א"א, וימשיכו עליהם קדושת ישראל אשר נתרחקו ממנה. ואף על גב שהיה מקום לדון, שע"י מה שאין משיאין להם בת ישראל הם הולכים אחר בנות העמים, והרינו כגורמים להכשיל אותם בחתון של נכרים, פשוט הוא שאין לנו לחוש לכך, שהרי הם מכשילים את עצמם, שהרי יכולים הם למול וישאו בת ישראל".