תעשה ולא מן העשוי בחוט ציצית שנקרע

פתיל תכלת שקשרתי אותו על הכנף לפתיל הלבן ואחרי מס' חדשים ניתק .האם ניתן לקשרו מחדש או שיש בכך תעשה ולא מן העשוי

תשובה:

שלום רב

ראשית ברור שאי אפשר לקשור את החוט שניתן ולחברו כך לכנף, אלא יש להתיר את כל הגדיל ולתלות הכל יחד שוב. אבל לא הבנתי גם מה עשית בתחילה? חיברת תכלת ללבן? בדרך כלל המנהג כשיטת הראב"ד שהחוט כולו תכלת ויש לו שני ראשים, וגם מי שעושה כמו הרמב"ם שרק חציו תכלת, יש חוט כזה שחציו תכלת חציו לבן, לא הבנתי מה בעצם עשית.

אמנם, חיבור חוט על ידי קשירה נחשב כחוט שלם, אבל כאמור ניתן לקשור רק קודם ההטלה בבגד ולא אחר כך משום תעשה ולא מן העשוי

ראה משנה ברורה בסי' יב ס"ק ז.