השתחוויה למסכה

שלום רב,
ראשית רצוני לחזקכם בפועלכם למען הציבור, זכות גדולה שאתם מנגישים את התורה לציבור הרחב בצורה נוחה ונעימה. ישר כח !

ולעניין עצמו:
לא מזמן ביקרתי במוזיאון ישראל בירושלים, באחד המקומות בהם עצרתי כדי לקרוא את מה שכתוב על אחד הפריטים המוצגים, התכופפתי עם גבי כלפי מטה כדי להצליח לקרוא את הכתב הכתב הקטן (כלומר הגוף שלי היה בצורה של "ר") כאשר גמרתי לקרוא והזדקפתי ראיתי שבמוצג שמעל ישנה מסכה (כזאת שככל הנראה שימשה לע"ז פעם) רציתי לדעת האם זה נחשב שעברתי איסור מהתורה בשוגג של השתחוות לע"ז, יש לציין שבכלל לא כיוונתי לזה ואפילו לא שמתי לב שהיא נמצאת שם אלא לאחר שהזדקפתי
אומנם אפשר להגיד שלמראית עין זה כאילו קדתי לפני המסכה (אע"פ שזה ברור לבן אדם נורמלי שאני לא משתחווה לפסלים)
אני מבין את החמורה אע"פ שלא התכוונתי בכלל ולא שמתי לב שהיא שם וכמובן שלא הייתי עושה ככה לכתחילה.
אשמח לתשובה מפורטת.

תודה רבה
שבוע נפלא וחודש מבורך

תשובה:

שלום רב

אין כל מקום לחשש. לא היתה לך כוונה להשתחוויה, וגם זו אינה השתחוויה של ממש אלא רק הבעת כבוד, קידה היא כאשר הברכיים על הקרקע והראש נוגע בקרקע, והשתחוויה היא בפישוט ידים ורגלים, התכופפות היא רק הבעת כבוד, כך שכאשר זה נעשה שלא בכוונה באופן הניכר, אין בכך כל בעיה.